Een originele jugendstil winkelpui

Verkroost verkoopt in 1883 groenten en groenteproducten. Voor inkoop en gros van zuurkool, augurken en zilveruitjes moet je bij Verkroost zijn.

 
Het echtpaar Christiaan Verkroost en Petronella de Groot wonen boven het pand Wittevrouwenstraat 4. Het gezin krijgt een voor die tijd gemiddeld aantal van tien kinderen. Verkroost heeft van het pand een winkelpand gemaakt. In 1904 wordt het winkelpand van de huidige etalage voorzien. 
 
Verkroost heeft een architect gevraagd en die beheerste de lijnen van de art nouveau, ofwel jugendstil. Het is de mode van die tijd. Meer in lijn met het vak van Verkroost wordt deze bouwstijl ook wel slaoliestijl genoemd. Een affiche van kunstschilder Jan Toorop voor de Delftsche Slaoliefabriek is dan al wereldberoemd
 
Sindsdien heeft het winkelpand één van de mooiste puien van de Wittevrouwenstraat. Verkroost bereikt in 1914 de 65-jarige leeftijd, hij stopt met de zaak en de winkel Wittevrouwenstraat 4 wordt verhuurd.
Winkelpui Wittevrouwenstraat 4
Na verschillende bestemmingen als machinale breiinrichting, bloemenmagazijn ‘Calluna’ en schoenhandel van Van den Brul wordt in 1924 slager J.P. van der Veer eigenaar. Hij heeft het gekocht als belegging en verhuurt het.
 
Advertentie in 1935
Het echtpaar Sondervan opent er een handel onder de naam Hygea. Zij zijn begonnen op de hoek Voorstraat- Hardebollenstraat en zien op deze locatie meer mogelijkheden. Het assortiment bestaat uit o.a. elastische kousen, kniekousen, been- en enkelstukken, verder 1e klas buik- en breukbanden met of zonder veer, closetstoelen, bidets; speciaal adres voor luchtringen, gummiwaren, verpleegartikelen, patentgeneesmiddelen en nog veel meer. Sondervan adverteert minimaal elke week in het Utrechts Nieuwsblad. Geleidelijk verschuift het assortiment van rubberwaren naar een drogisterijwinkel.

In 1959 volgt door de verandering tot drogisterij een andere winkelnaam. Van Hygea wordt eerst Maison Joustra enkele jaren later Parfumerie Joustra. Enig dochter Toeti Joustra-Sondervan heeft de winkel overgenomen, zij is met Lourens Joustra getrouwd. Toeti en Lourens krijgen twee zonen, maar een jaar na de geboorte van de jongste komt haar man in 1960 op 49-jarige leeftijd te overlijden. Toeti staat er alleen voor. Haar winkel en de kinderen vullen haar bestaan tot de verhuizing in 1967.

Tot in de jaren 1990 heeft Sylvo Buderman op dit adres CD verhuur Verlaine. Sylvo kent de muzieksmaak van zijn klanten en brengt ze naar nieuw uitgegeven muziek en artiesten. Het was altijd al sappelen, maar door het internet en met name de MP3 ’s verliest de winkel zijn bestaansrecht.
Foto van Sylvo Buderman,
Verlaine CD Verhuur in 1990 door C. Otten (HUA402050)
Een fruithandel komt pas in de oorlogsjaren terug in deze buurt op Wittevrouwenstraat 12 . Deze winkel van C.A. Tersteeg blijft tot in de jaren 1960 gespecialiseerd in fruit en delicatessen. Het is ook het adres voor uw fruitmand. Een veel gekochte attentie voor langduriger zieken of als cadeau bij verjaardagen of andere feestelijkheden.

Nu is in Wittevrouwenstraat 4 de Bakkerswinkel gevestigd. Achter de winkelpui is na een verbouwing de keuken te vinden en in de ruime kelder staan de ovens.
StrandNL heeft het ontwerp gemaakt van het nieuwe interieur, met een verbinding naar het hoekpand. Het hoekpand met de Plompetorengracht is de originele Bakkerswinkel met in de kelders gelegenheid voor een brunch, koffie, thee of lunch.

.