Oude kazerne is nu Singelzicht

Bij de entree van de Wittevrouwenkade staat een imposant gebouw dat tot 1877 deel was van een kazerne. Sinds 2009 is het Singelzicht.
 
Een foto van Wittevrouwenkade 1 uit 1935 (HUA73971)

De Willemskazerne is in 1877 opgebrand, de twee zijvleugels bleven gespaard. De gebouwen hebben een andere bestemming gekregen, zoals dit entreegebouw. De Utrechtse tak van het Kadaster en bureau van Hypotheken zat erin, er was een onderdeel van het politiebureau in ondergebracht, en het was ruimte voor ateliers.
 
Het Kadaster is een kantoor voor het vastleggen van eigendomsgrenzen, eigendommen en hypotheekakten. Het heeft daarvoor een buitentak: de landmeters die de percelen, landerijen, straten etc. opmeten. Het kadaster houdt er
kantoor tot na WOII. Daarna gaat de politie er een regiopost betrekken. De politie zat al in het commiezenhuis.

De politie vertrok in 1985, naar het centrale hoofdbureau in wijk C. Een verbouwing vond plaats voor een verbeterde brandveiligheid in 1983 en vervolgens een verbouwing tot tijdelijk bedrijfsgebouw voor ateliers in 1987.
In die tussentijd waren er al ateliers gevestigd. Tegen 2001 is het overduidelijk dat het pand een ingrijpende opknapbeurt nodig heeft. Alleen al de stookkosten zouden bij de huidige normen de pan uitrijzen in het niet geïsoleerde gebouw.

Mitros is in 1992 eigenaar geworden van het gemeentelijk bezit. Zij ziet een nieuwe functie als bedrijfsgebouw niet zitten. Studentenhuisvester SSH ziet in samenspraak met de Gemeente Utrecht wel mogelijkheden. De Gemeente wil namelijk graag een nieuwe bestemming, de opvang van daklozen. Dat wordt eerst een tijdelijke: huisvesting van daklozenhuis Sleep-inn tijdens haar verbouwing aan het Jansveld. Daarna kan de ombouw plaatsvinden naar een definitieve functie, als wegloophuis voor jongeren. Met ruime financiële middelen van de Gemeente is het gebouw geschikt gemaakt voor haar nieuwe functie met onzelfstandige kamers. Pension Singelzicht opent haar deuren in 2005.
Het pand Singelzicht, Wittevrouwenkade 2
Pension Singelzicht biedt onderdak en geeft individuele begeleiding aan ongeveer 25 dak- en thuisloze jongens en meisjes van 17 tot 23 jaar.
Singelzicht werkt met de unieke werkwijze van Maaszicht uit Rotterdam. De werkwijze omschrijft ze met 5 b’s: bed, bad, brood, begeleiding en buitenzorg. Gemotiveerde jongeren kunnen zich zelf aanmelden of komen via de hulpverlening binnen. Doel: stoppen met zwerven en op weg naar een zelfstandig bestaan.

Het gebouw maakte onderdeel uit van de voormalige Willemskazerne. Die was groot, erg groot. De helft van de Ridderschapstraat is herbouwd na de sloop van de kazerne. Aan de kade staat ook nog het spiegelbeeld gebouw. Wie meer wil weten over de soldatentijd, zie Willemskazerne.


.