Coöperatieve Boter-Inrichting De Voorzorg?

De Eerste Utrechtsche Coöperatieve Boter-Inrichting 'De Voorzorg' op Ridderschapstraat 29-31 blijkt weinig coöperatief en de boter niet echt.

In 1917 begint de Eerste Utrechtsche Coöperatieve Boter-Inrichting De Voorzorg. Twee jaar later blijkt het bij de boter-inrichting om tussenhandel te gaan en is het coöperatieve er af. Wat is 'De Voorzorg" geweest en ging het wel om boter?
Advertentie uit 1919
De Kamer van Koophandel kent het bedrijf De Voorzorg niet. Aan de Ridderschapstraat heeft ook nooit een melkfabriek of boterinrichting gestaan. In 1921 wordt de Handelswet van kracht met de registratie van ondernemingen bij de Kamer van Koophandel. Ook dan heeft de Kamer van Koophandel geen kennis van een Eerste Utrechtsche Boter-Inrichting De Voorzorg. Is de naam van het bedrijf er om te verhullen dat het een kleine door particulieren gedreven handelsfirma is? Het blijkt namelijk geen onderneming maar een vennootschap onder firma.
Inpakafdeling van de 'De Voorzorg' ( 1927 Woord en Beeld)
De vennoten van De Voorzorg zijn de gebroeders Krabshuis en na enkele jaren alleen Jacobus Krabshuis.
Als een tussenhandel fungeert het bedrijf als distributieadres naar diverse depots in de regio voor de directe verkoop aan klanten. Zo levert De Voorzorg aan banketbakkers, restaurants en kleine winkeliers en dergelijke. En in plaats van boter wordt er voornamelijk in dierlijke vetten, margarine en andere artikelen gehandeld! 
Ridderschapstraat 33-31-29, bedrijfsruimten met bovenwoningen
Jacobus Krabshuis kon in 1920 de panden Ridderschapstraat 29 en 31 kopen, het midden en rechter pand op de foto.
Het assortiment van de “De Voorzorg” wordt in de loop der jaren uitgebreid met koffie en thee. Het blijkt voor korte duur. In 1929 gaat Krabshuis failliet en de panden worden eigendom van de Utrechtse Hypotheekbank. Krabsluis gaat nog even door, er moet tenslotte brood op de plank komen. Als handelaar in boter (margarine), koffie en thee eindigen zijn activiteiten enkele jaren later. De crisis is inmiddels wereldwijd.
Een oude muurreclame is bewaard gebleven in Ridderschapstraat 29
De drie panden Ridderschapstraat 29-33 zijn in 1911 als een rijtje door aannemer Thomas de Rijk gebouwd. Hij kocht twee naast elkaar staande panden in 1910 uit de boedel van de familie Royaards. Een familie die in 1895 eigenaar van werd om er een café te beëindigen. Het was toen niet meer het adres voor nette clientèle waar het al eeuwen om bekend stond.

Tot 1895 zat er het Volks- Bier- en Koffiehuis met vergunning, een adres met een ruime zaal en een grote tuin. A. Monshouwer was de laatste koffiehuishouder op dit adres. Naast koffie waren er andere dranken te koop, tot diep in de nacht. Na de aankoop door Royaards wordt het pand bewoond door de familie Toorn, een groot gezin met personeel, totaal 18 personen. Toorn is huisschilder en twee van zijn zonen ook. Er is geen foto van het in 1911 gesloopte koffiehuis, panden uit de zeventiende eeuw. Slechts een tekening uit 1825 of iets later is bewaard gebleven:
Links de herberg en rechts bouwactiviteiten, tekening uit 1825 van P. van Oort
 (HUA28776)
De gesloopte huizen naast de tapperij zijn in 1809 opgekocht door de stad. Eén van de opzichters (met hoed) staat in 1825 de voortgang te bespreken van de bouw van een nieuw te bouwen kazerne. Een opperman mengt specie in een houten kuip. Achter de bouwschutting staan twee metselaars op het eerste niveau van de houten steiger. Het naastliggende huis van Athlone was sinds 1797 als kazerne in gebruik. Deze kazerne wordt in de jaren 1820 compleet vernieuwd en is in 1829 officieel geopend door Koning Willem als de Willemskazerne.

Op de tekening zijn meer gevels te zien van het toenmalige Ridderschapstraat 29. Het rijtje heeft een winkel, een tapperij en een logiesadres. De gelegenheid heeft een ruime tuin met terras naast en achter de panden. Clientèle zou er genoeg kunnen zijn.

De bij het koffiehuis horende tuin wordt later bebouwd met zeven woningen aan het Wolvenplein en drie aan de Ridderschapstraat. Het koffiehuis wordt in 1911 door aannemer De Rijk gesloopt. Hij realiseert er drie bedrijfspanden met bovenwoningen Ridderschapstraat 29, 31 en 33.


De bedrijfsruimten van Ridderschapstraat 31 en 33 waren tot 2016 in gebruik bij Drukkerij Libertas Pascal. Tot voor kort was op het adres Ridderschapstraat 29 een Yogaschool te vinden.


.