Gymzaal Moira aan de Wolvenstraat

Lommerrijk staat de villa van de familie Wttewaal aan de Wolvenstraat. Dat verandert als aannemer Van Schaik het pand koopt in 1906. In de tuin komt een gymzaal met bovenwoning.

Plompetorenbrug in 1899 AE Grolman HUA39443
 
Gymleraar G.P.J. Plijnaar is net als zijn vader opgeleid als militair. In 1900 wordt de 22-jarige korporaal instructeur voor lichamelijke oefeningen. In de vrije tijd is Plijnaar gymnastiekleraar bij de Utrechtse Gymnastiek Vereniging “Door Oefening Ontwikkeling”. In 1902 doet hij als sergeant mee met schermwedstrijden. Hij bedankt voor zijn functie bij de gymnastiekvereniging. Niet lang daarna gaat hij uit de militaire dienst en wordt fulltime gymnastiekleraar.

Wolvenstraat 16-30
Met diverse aanstellingen op Utrechtse scholen geeft Plijnaar lichaamsoefeningen. Maar de meeste scholen ontberen een geschikte ruimte. Heilgymnastiek is sterk in opkomst. Daarvoor worden speciale lokalen gebouwd. Plijnaar ziet mogelijkheden voor een eigen gymzaal. 
 
Plijnaar koopt een bouwkavel Wolvenstraat van projectontwikkelaar Van Schaik. Met aannemer Yperlaan wordt een bouwplan gemaakt voor een gymnastieklokaal met bovenwoning.

Doorsnede van het pand met links de voorzijde aan de Wolvenstraat
en rechts de singel. De gymzaal is later voorzien van een balustrade.
In 1907 is het zover, zijn lokaal wordt in gebruik genomen. Plijnaar gaat wonen op 4 bis (tot 1928). Het lokaal wordt tot 1936 door scholen in de buurt gebruikt, o.a. de Gereformeerde Lagere School Plompetorengracht 25.
 
Geadverteerd wordt voor de inrichting voor de spelende jeugd tussen de 3 en 6 jaar en later als Turngebouw: voor gymnastiek, heilgymnastiek, dansen en schermen. Een goede houding van de rug kan naast de gymnastiek met wat hulpmiddelen worden verkregen.

Advertentie uit 1908
Vanaf circa 1920 is er in de avonduren modern dansonderwijs onder leiding van A.W. van Eck. Hij is gediplomeerd dansleraar. In 1924 houdt de gymnastiek op en verandert de naam in dansinstituut Chr. Zegers. Zegers gaat in 1928 boven wonen. De zaal krijgt een balustrade om uit te kijken op de dansparen. Zegers wordt de zeer bekende dansschool voor katholieken in Utrecht. In 1942 breidt de dansschool uit met het buurpand, tot die tijd een wasserij. Eind jaren 1950 verhuist Zegers naar een veel groter nieuw gebouwd pand in de Breedstraat.

Plijnaar heeft in 1923 op 42 jarige leeftijd het gymvak achter zich gelaten. Hij wordt na een opleiding makelaar in onroerend goed. Even later is hij begonnen met een theetuin annex tennisbanen aan de Ezelsdijk, gelegen tegen fort De Bilt op de voormalige mitslanden. De zonen van Plijnaar bouwen dit uit tot het welbekende hotel Mitland, een familiehotel met bowling. Het hotel is nog steeds van de familie Plijnaar, inmiddels de derde generatie.

En zaal Wolvenstraat? Na het vertrek van dansschool Zegers in 1959 heeft Moira het pand overgenomen. De
verzekeraar is gevestigd op de Plompetorenbrug. In het lokaal komt de kantine, tevens een geschikte ruimte voor personeelsfeesten. De eerste computerruimtes van Moira, met ponskaarten, komen in de oude wasserij. 
 
Na het vertrek van Moira eind jaren 1970, is het complex gekraakt en daardoor behouden gebleven. De enige koper bleek de Gemeente. De bewoning werd gelegaliseerd en het pand is verbouwd tot wooneenheden. Nu is Mitros eigenaar.

De huidige zaal “Moira”. De zaal is te huur voor diverse activiteiten.
Het lokaal is goed bewaard gebleven en voor culturele doeleinden te huur via Stichting Moira.