Slijterijen: Wed. en Gebr. Staffhorst

Door de Keizerstraat loop je recht op de wijnhandel van de Wed. en Gebr. Staffhorst af. Het pand is nu adres van House of Lush



In 1874 koopt A.J.G. (Adriaan) Staffhorst dit pand van kruidenier Van Ingen. Adriaan gaat er niet wonen maar heeft het pand gekocht voor zijn familie. Hij is ambtenaar aan het Rijks Hospitaal, indertijd in de gebouwen van het huidige Hotel Karel V, en hij investeert in onroerend goed. Een slijterij aan de Oudegracht 140 heeft hij gekocht voor zijn zoon. 
 
Het pand aan de Wittevrouwenstraat wordt in gebruik genomen door de familie Hessing om er een koffiehuis te beginnen. Rijchardus Hessing is getrouwd met dochter Christina Catharina Staffhorst. De familie woont beneden met aan de voorzijde van het pand het koffiehuis (ook voor dranken). De familie Hessing-Staffhorst blijft er tot 1889 en dan wordt de zaak verhuurd buiten de familie. De bovenwoning is al die tijd verhuurd aan anderen.
Wittevrouwenstraat 32 in 1902
Zoon Johannes Franciscus Coenraad Staffhorst begint al in 1861 een slijterij in het pand aan de Oudegracht. Zijn vrouw wordt in 1886 weduwe en zet de zaak voort met haar zoon als Wed. Staffhorst. Haar dochter Marie(tje) Staffhorst trouwt in 1900 met buurjongen Harry Huinck van de Oudegracht. Beiden groeien op met het zakendoen.
 
Voor Harry Huinck en Marie Staffhorst wordt in 1901 het pand aan de Wittevrouwenstraat vrijgemaakt. De bovenwoning om te wonen en beneden wordt het koffiehuis met biljard aanvankelijk voortgezet. Harry vindt het binnen een jaar verstandiger om een slijterij te beginnen onder de naam Gebr. Staffhorst.

Het gezamenlijke bedrijf groeit tot vijf slijterijen en wordt bij het voortijdig overlijden van Hein voortgezet onder de naam Fa. Wed. en Gebr. Staffhorst, met zoon Jan Staffhorst en oom Harry Huinck als directeuren. Weduwe Staffhorst blijft actief tot haar overlijden. In 1919 wordt de zaak omgezet naar een N.V. met familie aandeelhouders.
Wittevrouwenstraat 32-34 op de foto in 1921 (HUA 74210)
Vlak daarvoor is in 1918 Wittevrouwenstraat 34 erbij gekocht. Harry Huinck gaat de zaak vergroten en begint een bottelarij en destilleerderij. Het pand wordt verbouwd om de stalling van een vrachtwagentje mogelijk te maken en van de beide panden worden de ruimten op de begane grond ingericht als winkel, magazijn, kantoor, werkplaats, spoelhok, etikettenkamer en tapruimte.

Tien jaar later is het tijd voor een volgende grote stap. De handel in wijnen van het gerenommeerde Finjé aan de Oudegracht wordt overgenomen. De familie Huinck verhuist naar een woning op de Begijnekade en gaat in de wijn. Harry Huinck is daarvoor in 1928 een jaar in de Bordeaux voor de studie van het wijnvak. 
 
De zaken verlopen voorspoedig en de 3.000 vierkante meter kelders aan de Oudegracht en de bottelarij met inpakafdeling aan de Wittevrouwenstraat zijn vol bezet. Zoon Richard Staffhorst versterkt de directie als adjunct-directeur als weduwe Staffhorst komt te overlijden in 1930.
gedestilleerd onder eigen merk 
 
Terwijl de wijnvoorraden van de overige Nederlandse wijnhandelaren in WO II opgebruikt worden, kan Wed. en Gebr. Staffhorst honderdduizend flessen zelf gebottelde prachtige oude wijnen aanbieden. Ze heeft de kelders aan de Oudegracht tijdig in het begin van de oorlog dichtgemetseld, de voorraad rijpt er in alle rust. De firma groeit na de oorlog uit tot groothandel en levert aan restaurants en slijterijen.

Aan de Wittevrouwenstraat wordt uitgebreid met de winkel op 36 en de bedrijfsruimte in het blinde steegje daarachter. Het aantal Staffhorst slijterijen groeit uit tot een dertigtal. Een eersteklas distilleerderij is inmiddels opgezet in de Keizerstraat. Na de huur van het koetshuis Ridderschapstraat 4 vergroot de zaak zijn opslag en stalt er de vrachtwagen. In 1956 is Harry Huinck jr directeur en Richard Staffhorst de adjunct-directeur.

Het gehele bedrijf Wed. en Gebr. Staffhorst is met Finjé en alle slijterijen in 1974 verkocht aan Henkes. De winkelpanden zijn in 1972 verkocht. De destilleerderij met opslagplaatsen in de Keizerstraat wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen. De slijterij sluit begin jaren 1980. Daarmee verdween bijna het laatste pand aan de zijde van het Ridderschapkwartier met een relatie naar de horeca. Bijna, want in 1977 heeft restaurant Pomo haar deuren geopend.

Tot 2022 zat op Wittevrouwenstraat 32 Wiegand Bruss Juweliers van Els en Cor Wiegand Bruss. Zij zijn horloge- en klokkenmakers met een goudsmederij en uurwerkmakerij. In 2023 is er gevestigd House of Lush, Beaty en Hair Salon.

In het pand Wittevrouwenstraat 34 is lijstenmakerij Kunstwerk te vinden, voor maatwerk rond uw foto of kunst. 
 
Informatie over de activiteiten van de firma Wed. en Gebr. Staffhorst is deels afkomstig van Raymond van Oudshoorn (had de site wijnfreak) en aangevuld door Hein Staffhorst.

.