Uitgebreid lager onderwijs aan het Wolvenplein

In 1907 wordt een klassiek gebouwd pand herbestemd voor een gereformeerde school, eerst voor L.O. en later ook U.L.O..

 
Plompetorengracht 25 is uit circa 1840 en gebouwd naar een ontwerp van C. Kramm (1797-1875).
Architect C. Kramm
Kramm is een gerespecteerd architect in de stad. Hij maakte het ontwerp voor twee woningen aan de Plompetorengracht, de tegenover elkaar liggende panden 22 en 25. Het ontwerp is in een neoclassicistische stijl. 
 
Timmerman Gijsbertinus Adams bouwt het pand voor eigen rekening, het heeft een ruime tuin en een eigen koetshuis met stalling aan de steeg langs de walmuur. Adams verhuurt het woonhuis ruim twintig jaar. 
 
In 1861 wordt notaris Roelof van Meerlandt eigenaar van twee naast elkaar staande huizen, Plompetorengracht 27 en 25. Het pand van Adams blijft verhuurd.
Plompetorengracht 25 ca. 1925 (HUA 26439)
In 1907 wil een huurder aan het ruime perceel een geheel andere bestemming geven. De Vereniging tot oprichting en instandhouding van Gereformeerde Scholen te Utrecht is op zoek naar een schoollocatie. Vooral de achtertuin lijkt geschikt. Het pand op de gracht krijgt een nieuwe toegang.

Plompetorengracht 25: links de voorgevel van het pand voor de 
verbouwing in 1907 en rechts na de verbouwing met toegangspoort
In het pand wordt een poort gemaakt naar het achterterrein. Het is nu een handige carport, maar de gevelopening werd de toegang naar een nieuwe school. 
 
In de grote aan het Wolvenplein gelegen tuin komt een nieuw gebouw met twee verdiepingen te staan. Het ontwerp van de nieuwe school is van de, als goed gereformeerd bekend staande, architect E.G. Wentink. Plompetorengracht 25 wordt de dienstwoning voor het hoofd van de school A. Waasdorp.
De nieuwbouw in de tuin achter Plompetorengracht 25, aangeduid
met Wolvenplein 2, met rechts een zijvleugel en gymnastieklokaal
In 1920 koopt het Ministerie van Onderwijs de gebouwen en in 1929 wordt dat bezit overgedragen aan de Vereniging van Gereformeerd Onderwijs.
 
De school vervult een streekfunctie voor aanvankelijk het lager onderwijs voor streng Gereformeerden. De leerlingen wonen in Utrecht en omliggende gemeenten en worden met speciaal vervoer naar de school gebracht.
School Wolvenplein-Plompetorengracht 25 in ca 1930 (luchtfoto Beeldbank NIMH)
Het nieuwe schoolgebouw staat met een afstand van slechts twee meter uit de achtermuur van Wolvenstraat 7 t/m 25. Door de verdieping op de school is enige privacy in de tuinen van deze huizen op schooltijden wel te vergeten. 
 
Enkele jaren later is het aan de school verbonden gymnastieklokaal verbouwd tot drie lokalen voor uitgebreid lager onderwijs, de U.L.O.. Het is onderwijs voor 13 en 14- jarigen. In 1914 start deze school met de vakken Frans, Duits, Engels, Wiskunde, Bijbelse Geschiedenis en Geschiedenis der Chr. Kerk. Het leergeld is f 30 per jaar. Op de school wordt de Bijbel veelvuldig gehanteerd en krijgen de leerlingen er één uitgereikt na het behalen van hun diploma.
 
Het turnlokaal aan de Wolvenstraat van de heer G.P.J. Plijnaar wordt gehuurd voor de lichamelijke oefeningen. Hetzelfde lokaal is in de avonduren danslokaal, een activiteit die uiteraard niet met deze school geassocieerd mag worden.

In 1922 gaat deze U.L.O. een vierjarige opleiding verzorgen met de landelijke examens. De Gereformeerde Burgerschool wordt daarvoor gesplitst in een school voor lager onderwijs en school voor uitgebreid lager onderwijs. Hoofd van de U.L.O. wordt de heer D.W. Dondorp en van de L.O. de heer M.J. Zinkstok. De U.L.O. heeft ongeveer 100 leerlingen en bestaat uit een afdeling A, handelsschool, en een afdeling B voor algemeen ontwikkeld eindonderwijs en de opleiding voor M.U.L.O.-diploma’s, nodig voor toelating tot vervolgopleidingen. 
 
De school is niet gebouwd voor tien klassen onderwijs. Er zijn slechts zeven volwaardige lokalen en een praktijklokaal. De veel te klein gebouwde lokalen in het vroegere gymnastieklokaal moeten het zonder ramen doen! De gemeenteraad spreekt al in 1924 haar verontwaardiging uit over onhoudbare toestanden op de school. Pas in 1928 vindt een uitbreiding van de school plaats.
 
Onderstaande foto is de in 1928 gerealiseerde uitbreiding op de plaats van het vroegere gymnastieklokaal. Dit ontwerp is afkomstig van Gemeentewerken Utrecht en de M.U.L.O. heeft een eigen entree.
Wolvenplein 4, de voor de U.L.O. gebouwde school,
later opleiding apothekers-assistent
Sinds 1960 zit onder de nieuwe naam Jhr. Mr. A.F. de Savornin Lohmanschool zowel het lager onderwijs, uitgebreid lager onderwijs en de fröbelklas op het adres Plompetorengracht 25 en Wolvenplein 2-4. In datzelfde jaar vervalt de zaterdagochtend als schooldag.

Met de Wet op het Mammoet onderwijs uit 1968 vindt een grote reorganisatie plaats in het onderwijs. De U.L.O. wordt MAVO en een aantal jaren later sluit de Savornin Lohmanschool zich aan bij een grotere scholenvereniging op Reformatorische grondslag. De locatie Plompetorengracht-Wolvenplein wordt afgestoten. 
 
De gebouwen aan het Wolvenplein zijn van 1971 tot de sloop in 2000 in gebruik bij de opleiding voor Apothekersassistenten. De C.M. van Dijkschool is een deeltijd opleiding voor toen nog bijna uitsluitend werkende meisjes. Zij bezoeken één dag per week voor klassikaal onderwijs het Wolvenplein.

Klaslokaal uit de periode van de opleiding apothekers-assistent
C.M. van Dijk (1797-1867) was een Utrechtse apotheker op de Korte Jansstraat. In zijn laboratorium bereidde hij o.a. zelf kininesulfaat en morfine. Door zijn bekwaamheid en nauwgezetheid stond zijn apotheek model voor vele anderen (Uit: 'Zeven eeuwen farmacie')
 
De school op het Wolvenplein is er niet meer. De gebouwen zijn in 2000 gesloopt voor het in 2004 opgeleverde appartementencomplex Wolvenhof.

Ander scholen in de buurt zijn HBS de Munnik, de muzikale basisschool op de Plompetorengracht en het meisjes lyceum op de Wittevrouwenkade.


.