Aan de Wittevrouwenkade en de Plompetorengracht zijn HBS-en voor de studiebollen. Er is ook uitgebreid lager onderwijs voor kinderen met een minder ambachtelijke aanleg, ook op stand: Plompetorengracht 25
Het pand is circa 1840 gebouwd naar een ontwerp van C. Kramm (1797-1875). Kramm is de oorspronkelijke architect van de oude V&D op de stadhuisbrug (in latere jaren verregaand aangepast) en veel panden aan de Oudegracht. Hij is een gerespecteerd architect in de stad en ontwerpt twee woningen aan de Plompetorengracht.
![]() |
architect C. Kramm |
![]() |
Plompetorengracht 25 ca. 1925 (HUA 26439) |
![]() |
Plompetorengracht 25: links de voorgevel van het pand voor de
verbouwing in 1907 en rechts na de verbouwing met toegangspoort |
In 1920 wordt Plompetorengracht 25 gekocht door het Ministerie van Onderwijs en in 1929 overgedragen aan de Vereniging van Gereformeerd Onderwijs.
![]() |
De nieuwbouw in de tuin achter Plompetorengracht 25, aangeduid
met Wolvenplein 2, met rechts een zijvleugel en gymnastieklokaal
|
In 1922 wordt de Gereformeerde Burgerschool gesplitst in een school voor lager onderwijs en uitgebreid lager onderwijs. Hoofd van de ULO wordt de heer D.W. Dondorp en van de LO de heer M.J. Zinkstok. De ULO heeft ongeveer 100 leerlingen en bestaat uit een afdeling A, handelsschool, en een afdeling B voor algemeen ontwikkeld eindonderwijs en de opleiding voor M.U.L.O.-diploma’s, nodig voor toelating tot vervolgopleidingen. Pas in 1928 vindt een uitbreiding plaats van de school aan het Wolvenplein. De gemeenteraad spreekt al in 1924 haar verontwaardiging uit over onhoudbare toestanden op de school. De lokalen in het voormalige gymnastieklokaal hebben geen ramen naar buiten, zijn veel te klein en worden slecht geventileerd. Onderstaande foto is van de gerealiseerde uitbreiding, gebouwd naar een bouwplan van Gemeentewerken Utrecht:
![]() |
Wolvenplein 4, de voor de U.L.O. gebouwde school,
later opleiding apothekers-assistent |
Op de school wordt de Bijbel veelvuldig gehanteerd en krijgen de leerlingen er één uitgereikt na het behalen van hun diploma. Sinds 1960 zijn onder de nieuwe naam Jhr. Mr. A.F. de Savornin Lohmanschool zowel het lager onderwijs, uitgebreid lager onderwijs en de fröbelklas op het adres Plompetorengracht 25 en Wolvenplein 2-4. In datzelfde jaar vervalt de zaterdagochtend als schooldag.
Met de Wet op het Mammoet onderwijs vindt een grote reorganisatie plaats in het onderwijs. De U.L.O. wordt MAVO en een aantal jaren later sluit ze zich aan bij een grotere scholenvereniging op Reformatorische grondslag. Het pand aan de Plompetorengracht wordt afgestoten. De gebouwen aan het Wolvenplein zijn van 1971 tot de sloop in 2000 in gebruik bij de opleiding voor Apothekersassistenten, een deeltijd opleiding voor voornamelijk werkende meisjes die één dag per week het Wolvenplein bezoeken:
![]() |
Klaslokaal uit de periode van de opleiding apothekers-assistent |
Ander scholen in de buurt zijn HBS de Munnik, de muzikale basisschool aan de Plompetorengracht oostzijde en het meisjes lyceum aan de Wittevrouwenkade.
.